Radio

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

HAPPY GANESH CHATURTHI









Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ.
                                         

Ganesh.
Γιός του Shiva και της Parvati, o Sri Ganesh, αγαπήθηκε όχι μόνο απ' τους Ινδουϊστές αλλά και απ' εκατομμύρια ανθρώπους σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, ξεπερνώντας όλα τα εδαφικά και θρησκευτικά όρια.
Λατρεύεται ως ο Θεός της καλής τύχης και της Ευημερίας αλλά και  ως ο  Θεός της Αγνότητας και της Σοφίας. Ο μικρός Γκανέσα απεικονίζεται με κεφάλι ελέφαντα και τέσσερα χέρια. Είναι γνωστό ότι ο ελέφαντας είναι απ' τα πιο ευφυή θηλαστικά του πλανήτη και ταυτόχρονα είναι χορτοφάγος! Είναι Εκείνος λοιπόν που θα χαρίσει στους πιστούς που θα τον λατρέψουν, διαύγεια πνεύματος, διάκριση και Σοφία.
Τα τέσσερα χέρια του, συμβολίζουν την εξουσία που έχει  πάνω στα τέσσερα στοιχεία της Φύσης. Μ' αυτόν τον τρόπο έχει κυριαρχία σε ανθρώπους και Θεούς. Δίπλα Του βρίσκεται πάντα ένα ποντικάκι. Είναι το όχημά Του. Το ποντίκι συμβολίζει τη νύχτα και την προσκόλληση στις κοσμικές απολαύσεις. Ως όχημα όμως, είναι αυτό που θά οδηγήσει τον άνθρωπο απ ' το σκοτάδι της  Άγνοιας στο Φως της Θεικής Γνώσης.
Απ' τα κοσμικά δεσμά, στην Λύτρωση. Σύχνα ο Θεός Ganesh αναφέρεται με το όνομα Vinayaka, o Aπόλυτος Κυρίαρχος. Εκείνος που μπορεί ν' αφαιρέσει όλες τις άσχημες ιδιότητες ενός ανθρώπου αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντά ο πιστός στο δύσβατο  και μοναχικό μονοπάτι της πνευματικής του αναζήτησης. Εκείνος λοιπόν μόνο μπορεί να του χαρίσει διαύγεια στο νου και αγνότητα κι ειρήνη στην ψυχή. 'Αλλες φορές πάλι θα τον συναντήσουμε με το όνομα Ganapathi. Ganapathi είναι ο κυρίαρχος των δέκα Ganas. ( Δέκα ασθήσεων, πέντε αισθήσεων της αντίληψης και πέντε της δράσης. ) Αυτός είναι και ο λόγος ο οποίος οι εορτασμοί προς τιμή του Θεού Γκανέσα διαρκούν δέκα ολόκληρες μέρες.


Ιερείς ψάλλουν mantra ( προσευχές ) στον Θεό και οι πιστοί Του προσφέρουν καρύδες, πράσινα φύλλα και κόκκινα λουλούδια επικαλούμενοι την εύνοια Του. Την τελευταία μέρα της γιορτής, οι πιστοί μεταφέρουν τα αγάλματα στους ώμους τους, σχηματίζοντας τεράστιες πομπές. Με θρησκευτικά τραγούδια και χορούς μεταφέρουν τα αγάλματα σε θάλασσες και ποταμούς, όπου και τα βυθίζουν. Θεωρούν ότι έτσι θα χαθούν όλες οι άσχημες στιγμές και τα εμπόδια απ την ζωή τους.



O Swami Sri Sathya Sai Baba στις ομιλίες Του τουτή την συγκεκριμένη μέρα συνήθιζε να λέει ότι : *** " Οι άνθρωποι ξοδεύουν πολλά χρήματα για την συγκεκριμένη γιορτή και τις τελετουργίες της.
Απ' όλα αυτά δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον πιστό. Όλα τούτα  τα αντικείμενα που προσφέρονται δεν έχουν καμμία μα καμμία αξία για Τον Θεό.


Τα φύλλα δεν είναι τίποτα περισσότερο απ' το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Το σώμα που μαραίνεται με το πέρασμα του χρόνου. Εκείνο πρέπει να προσφέρουμε στον Θεό. Τα λουλούδια είναι ο ανθώπινος νους, ο οποίος άσπιλος  και αμόλυντος σαν ανθός  πρέπει να προσφέρεται κι εκείνος στον Θεό. Όσο για το νερό δεν συμβολίζει παρά μοναχά  τα δάκρυα χαράς και Ευδαιμονίας που χύνονται απ' τον αφοσιωμένο πιστό στο άκουσμα και μόνο Του Θεικού Ονόματος. Αυτές είναι οι προσφορές που περιμένει ο Θεός απ τους πιστούς.
Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσεύχονται στον Θεό ώστε Εκείνος να τους χαρίσει Διάκριση και Διόραση για  να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις κακοτοπιές που θα συναντήσουν στην ζωή τους αλλα και στις πνευματικές αναζητήσεις τους. Θα πρέπει να ζητούν να τους ευλογήσει με περίσσια δύναμη και σθένος ώστε να καταφέρουν να ελέγξουν το σώμα και τον πολυτάραχο νου τους.  Να γίνουν κυρίαρχοι του ίδιου τους του Εαυτού. Με σύντροφο στην ζωή την  Bhuddi ( Διάνοια )  να υψωθούν πάνω απ εκείνον και να αποκτήσουν Siddhy ( Yπέρβαση του Εγώ ). Τότε μόνο αγνοί  και απόλυτα αφοσιωμένοι θα μπορέσουν ν' αγγίξουν τον Θεό. "***

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα τούτης της μεγάλης γιορτής σύμφωνα με τα Λόγια Του Αγαπημένου μας Δασκάλου
                              ΣΡΙ ΣΑΤΥΑ ΣΑΙ ΜΠΑΜΠΑ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο