Radio

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

THOUGHT FOR THE DAY


Σκέψη της ημέρας



Which path to reach God is superior – Work, Worship or Wisdom? Bhagawan lovingly explains today.

Many people waste time discussing the superiority of one path over another, especially between karma, bhakti and jnana margas. These three paths - Work, Worship and Wisdom - are complementary, not contradictory. Work is like the feet, Worship, the hands, and Wisdom, the head. These three must co-operate. Bhakti marga is the name given to the path of surrender to the Lord's will (saranagathi), the merging of the individual will in the Divine Will. Lakshmana is the classic example of this spirit of surrender that saves. Once during his exile in the forest, Rama asked Lakshmana to put up a thatched-hut on a site of his choice. Lakshmana was shocked and was struck down with grief. He pleaded with Rama: "Why do you ask me to select the site? Don't you know that I have no will of my own. You decide and I obey; you command, I carry out the order." That is real surrender, acquired by constant practice of detachment.

- Divine Discourse, Jan 11, 1966.

Your life must be based on the principle of surrender to the Divine.
-BABA  


Προκειμένου να φτάσουμε στον Θεό, ποιο μονοπάτι είναι ανώτερο – το μονοπάτι της εργασίας, της λατρείας ή της σοφίας; Ο Μπάγκαβαν μας το εξηγεί σήμερα με αγάπη.
 
Πολλοί άνθρωποι χάνουν τον χρόνο τους συζητώντας σχετικά με το μονοπάτι που  είναι ανώτερο για την εξέλιξή τους συγκρίνοντας ειδικά τα μονοπάτια της Εργασίας (κάρμα), της Λατρείας (μπάκτι) και της Σοφίας (γκνιάνια μάργκας). Αυτά τα τρία μονοπάτια είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους (το ένα συμπληρώνει το άλλο) και όχι αντιθετικά (δηλαδή το ένα δεν λειτουργεί αντίθετα προς το άλλο). Η Εργασία είναι σαν τα πόδια, η Λατρεία είναι σα τα χέρια και η Σοφία είναι σαν το κεφάλι. Αυτά τα τρία πρέπει να συνεργάζονται. Το μονοπάτι της Σοφίας είναι αυτό στο οποίο δόθηκε το όνομα της παράδοσης στην θέληση του Κυρίου. Πρόκειται  για την  συγχώνευση της ατομικής θέλησης στην  Θέληση του Θεού. Ο Λάξμανα είναι το κλασικό παράδειγμα τούτου του πνεύματος της παράδοσης που σώζει. Κάποτε, κατά την εξορία του στο δάσος, ο Ράμα ζήτησε από τον Λάξμανα να στήσει μια καλύβα που θα την κάλυπτε με άχυρα ή καλάμια σε θέση δικής του επιλογής, Ο Λάξμανα, ακούγοντας την εντολή του Ράμα, κλονίστηκε και προσβλήθηκε από θλίψη. Ικέτευσε τον Ράμα λέγοντας: «Γιατί ζητάς από εμένα να επιλέξω την θέση της καλύβας; Δεν ξέρεις ότι δεν διαθέτω διόλου δική μου θέληση; Εσύ αποφασίζεις και εγώ υπακούω. Εσύ προστάζεις, και εγώ εκτελώ την εντολή Σου». Αυτή είναι η πραγματική παράδοση στην θέληση του Θεού, που την αποκτούμε με σταθερή πρακτική άσκηση,  απαλλαγμένοι από την προσκόλληση.          
 
Η ζωή σας πρέπει να βασίζεται στον νόμο της παράδοσης στην θέληση του Θεού.
-ΒΑΒΑ



Source: SAI INSPIRES



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο